Underlivssmerter - kvinder

Nogle kvinder oplever smerter fra underlivet og/eller maven. Nogle oplever smerter hele tiden, mens andre kun mærker det ved f.eks. samleje, menstruation, brug af tampon, ved cykling, løb og ved brug af stramme bukser. Smerterne kan beskrives som murren, brænden, jag, skærende, svie og muskelømhed.

Årsagerne til disse smerter kan være mange. Af og til kan der være en forklaring på disse smerter i form af gynækologisk lidelser, men i andre tilfælde er der ikke en umiddelbar årsag. Nogle gange kan smerterne skyldes spændinger fra musklerne i underlivet. Ligesom man kan få hovedpine af muskelspændinger i nakke og skuldre, kan man få smerter i underlivet af at gå og spænde ubevidst op i sine muskler dagligt. Smerterne kan komme til at fylde meget i hverdagen og være hæmmende for ens dagligdag. Dette kan også bevirke, at man bliver bekymret og bange for symptomerne, hvilket i sig selv kan forværre generne. Da disse gener hæmmer et ‘ almindeligt samliv’, kan det tit også påvirke et parforhold.

Stress og vores følelsesliv påvirker spændingen i musklerne, det kender vi fra nakke og skuldermusklerne, men det gælder også musklerne i underlivet. Smerterne kan komme til at fylde meget i hverdagen og være hæmmende for ens dagligdag. Årsagen til smerter i underlivet, kan derfor være komplekse. Ofte er kroppen kommet ind i en dårlig vane, som skal brydes for at man kan bryde den onde cirkel med smerter. Når du oplever underlivssmerter er det vigtigt at du kontakter din læge for at udelukke behandlingskrævende tilstande som blærebetændelse, endometriose mm. og hvad du skal have udelukket hos lægen før du vælger at blive undersøgt hos fysioterapeut.

Undersøgelsen:

Første gang er en times undersøgelse og inkluderer en grundig udredning af alle faktorer, som spiller ind i dit problem. Alle undersøgelser foregår i et privat og trygt miljø. Ved patienter, hvor problemet er relateret til bækkenbund, blæren eller tarmen, eller smerter ved bækkenet, kan en intern vaginal eller rektal undersøgelse anbefales for at opnå en mere nøjagtig diagnose. Det aftaler vi undervejs. Hvis du ikke har det godt med det, kan der undersøges på andre måder uden at tage tøjet af.

Behandling:

Behandling er afhængig af din diagnose og kan inkludere nogle af de følgende.

  • Hands-on manuel terapi behandling ved lænde-bækken området for at få leddene til at bevæge sig bedre.
  • Trigger punkt terapi for at afhjælpe muskelfunktion og afhjælp overaktiv dele i både lændemuskler, hoftemuskler og bækkenbundsmuskler. Du vil også lære hvordan man kan gøre det selv.
  • Bækkenbundsøvelser for at afspænde og træne din bækkenbund.
  • Øvelser for at udspænde og afspænde muskler omkring bækkenet.
  • Genoptræning af muskler.
  • Råd om forskellige former for motion.
  • Specialiserede vejrtræknings- og afspændingsøvelser

Velkommen til min side!

Uro Gyn Obs Fysioterapeut Katie Leabourn

Mit navn er Katie Leabourn

Jeg er Uro Gyn Obs Fysioterapeut.

Jeg hjælper dig af med en lang række underlivssmerter og -problemer såsom:

Desuden er jeg certificeret i Medi Yoga

Medi Yoga Certified

Mediyoga er en terapeutisk forskningsbaseret yogaform, udviklet til brug i sundhedsvæsenet.